Vitamíny
Vitamíny jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V našem těle mají funkci katalyzátorlů biochemických reakcí, podílejí se na metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy, zejména rostlinné. Vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci fyziologických procesů, zejména při metabolismu cukrů, tuků a bílkovin, pro správnou funkci imunitního systému a pro celkovou ochranu organismu. Každý vitamín má svoji specifickou funkci, žádný z nich nelze nahradit zvýšeným příjmem vitamínu jiného, proto je třeba přijímat všechny druhy vitamínů v potřebném množství. Vitamíny se dělí podle svých chemicko-fyzikálních vlastností na rozpustné ve vodě (např. vitamín C) a rozpustné v tucích (např. vitamín A, D). Vitamíny rozpustné ve vodě jsou vylučovány tělem, naše tělo je neukládá do zásoby, nelze se jimi předávkovat. Vitamíny rozpustné v tucích si naše tělo ukládá do tukové tkáně, jater a to i na několik let, lze se jimi předávkovat, ale pouze tehdy, jsou-li užívány ve formě potravinových doplňků. Předávkovat se vitamíny stravou je nemožné, abychom se mohli předávkovat určitým vitamínem pouze stravou, bylo by třeba jíst denně velké množství potravin, které obsahují vyšší dávky daného vitamínu.